marzec1

zebra afrykańska

dodano: 1 marca 2010 przez chuda11122


Zebra stepowa (Equus quagga, poprzednio Equus burchelli) - gatunek ssaka z rodziny koniowatych, najliczniejszy gatunek zebry. Nie jest zagrożony wyginięciem. Często spotykane w ogrodach zoologicznych, również w Polsce.

Wcześniej E. quagga quagga i E. burchelli burchellii klasyfikowane były jako odrębne gatunki. Na skutek rewizji podgatunków E. quagga w 2004. uznaje się, że są to podgatunki zebry stepowej.

Spis treści [ukryj]
// Podgatunki [edytuj]
Samica i źrebię zebry równikowej w Ogrodzie zoologicznym w Opolu

Podgatunki różnią się od siebie nieznacznie ubarwieniem i wzorem pasów.

Podgatunkiem nominatywnym była wymarła kwagga właściwa.

Dane liczbowe [edytuj]
  • wysokość w kłębie: 1,25 - 1,4 m
  • długość: 2,3 m
  • długość ogona: 45-50 cm
  • waga: 200-300 kg
  • ciąża: 1 rok
  • liczba młodych: 1
  • dojrzałość płciowa: do 4 roku życia
  • pożywienie: roślinożerna
  • może rozpędzić się do prędkości 60 km/h
  • długość życia: 30 - 35 lat
Występowanie [edytuj]

Występuje na sawannach i stepach w południowo-wschodniej Afryce, od południowej Etiopii do wschodniej Republiki Południowej Afryki

Odżywianie [edytuj]

Roślinożerne, głównym pożywieniem są trawy.

Rozmnażanie i życie społeczne [edytuj]

Zebry stepowe osiągają dojrzałość płciową w wieku do 4 lat. Ciąża trwa około 375 dni.

Zebry te, podobnie jak większość koniowatych, żyją w stadach. Stado składa się z ogiera, kilku samic i potomstwa.

Gatunki pokrewne [edytuj]




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy