marzec2

skowronek polny

dodano: 2 marca 2010 przez chuda11122


Skowronek polny (Alauda arvensis)
Nieco większy od wróbla. Samiec i samica nie różnią się wyglądem. Ostrożny i skryty. Najczęściej przebywa na ziemi, unika wychodzenia na zupełnie odsłonięte miejsca, zwykle kryje się wśród roślinności. Ptaki bardzo rzadko siadają na dobrze widocznych i wyżej położonych miejscach (słupkach, drutach). Samiec śpiewa w locie, często długo zawisając z trzepotaniem skrzydeł, jego charakterystyczne trele, czasem trwające kilka minut bez przerwy, są jednym z najbardziej charakterystycznych elementów przyrody w krajobrazie rolniczym. Wędruje zwykle w luźnych grupach lub stadach. Gatunek wędrowny, zimowiska ma w Europie Zachodniej. więcej »




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy